Kruiden - Keukenkruiden - Tuinkruiden
Anijs Asem Basilicum (6x) Bergamot Bernagie Bieslook Beirenwormkruid
Bonenkruid Cayennepeper Chilipoeder Chinese bieslook Citroenmelisse Citroenverbena
Dille Dragon Egyptsche ui Engelwortel Gember Goudsbloem Hickory Hysop
Kamille Kaneel Kervel Kerrie Kleine brandnetel Knoflook Koriander Kruidnagel
Laurier Lavas Lievevrouwenbedstro Lombok Marjolein Mierikswortel Oost-indische
kers Paardebleom Peper Peterselie Piment Pimpernel Pistache Saffraan Salie
Selderij Sjalot Steranijs Sterkers Thijm Tong-tsai Vanille Venkel Wijnruit
Zuring
Anijs
(Pimpinella anisum)
- Oorspronkelijk afkomstig uit het Oostelijk deel van de Middellandse
Zee.
- De zaadjes smaken naar zoethout, worden gebruikt bij het maken van
likeur en als smaakmaker bij brood, cake en koeken.
- Blad en bloempjes ideaal voor fruitsalades.
- Stengel te gebruiken in stoofschotels en soepen.
- Goed voor de spijsvertering. Is moeilijk te combineren met andere
kruiden.

Asem (Tamarinde)
- Is een pulp van zaden, pitten en vezels van een tropische boomsoort.
- Wordt als zuurmiddel gebruikt.
Basilicum
(Ocimum basilicum)
- Wordt op het laatste moment toegevoegd aan soepen en sauzen. Verliest
zijn smaak bij het koken.
- De blaadjes fijn snipperen en dan toevoegen.
- Ook te gebruiken bij tomaat, komkommer, courgette, Provençaalse saus,
ratatouille, spaghettisaus en natuurlijk in pesto.

Anijsbasilicum
Basilicumvariant met zoete anijsgeur.
Citroenbasilicum
Basilicumvariant met citrusgeur.
Ook geschikt om insecten te verjagen. Plaats enkele plantjes op het terras
of rondom de BBQ, de muggen zullen je niet lastig vallen! (ook citroenmelisse
of citroenverbena is aan te raden.) 
Kaneelbasilicum
Basilicumvariant met vleugje kaneel, te gebruiken bij desserten, fruitsalade,
thee en appelmoes. 
Griekse basilicum
Basilicumvariant, de bladeren fijn hakken zeer geschikt voor salades.
Thaise basilicum
Basilicumvariant met Oosterse charme, niet teveel van gebruiken! 
Paarse basilicum
Basilicumvariant voor wie met kleuren wil spelen bij een rood of groen
slaatje.
Bergamot
(Monarda didyma)
- Enkele blaadjes toevoegen bij thee.
- Bloem verstrooien in salades.

Bernagie
(Borago officinalis)
- Ook boragie of komkommerkruid genoemd maakt het eten lichter verteerbaar,
is rijk aan kalium en ten zeerste aanbevolen bij een zoutarm dieet.
- Niet koken, fijn snijden en toevoegen aan soepen, sauzen, salades
en fruitsalade.
- De bloemen gebruiken als versiering. Kan goed worden gecombineerd
met andere kruiden zoals peterselie, dille en bieslook.
Bieslook
(Allium schoenoprasum)
- Een verfijnderde, sterkere smaak dan de ui, niet koken, op het laatste
moment toevoegen.
- Fijn gesnipperd in soepen, sauzen, dressings, aardappelgerechten,
eiergerechten, kruidenboter en verse salades.

Boerenwormkruid
(Tanacetum vulgare)
- Alleen de jonge blaadjes gebruiken. Dit kruid is tamelijk bitter van
smaak maar zeer geschikt in eiergerechten en zoute pannenkoeken.
- Wordt ook gebruikt bij sommige theemengelingen.

Bonenkruid
(Satureja montana)
- Licht aroma van tijm. Zeer geschikt voor het beter verteren van zware
gerechten zoals: vette vleesbereidingen, gevogelte, kolen, peulvruchten
en eiergerechten.
- Is sterk aan te bevelen bij gegrild vlees, salades, bonen en vis en
bij dieetgerechten.
- In sommige geneeskundige boeken wordt bonenkruid zelfs vermeld als
een geneeskrachtig kruid.
Cayennepeper
- Zijn tot poeder gemalen chili's zonder toevoeging van andere kruiden.
- Zeer scherp, opletten bij gebruik. Cayennepeper heeft niets te maken
met gewone peper!!!
Chilipoeder
- Is een mengeling van gemalen chili's, oregano, kruidnagel, paprika
en knoflook.
- Is goed te gebruiken in soepen, groenten, salades, stoofpotjes, ragout
en vis.
Chinese bieslook
(Allium tuberosum)
- Heeft een knoflooksmaak en wordt gebruikt bij gerechten die knoflook
vragen.

Citroenmelisse
(Melissa officinalis)
- De groene blaadjes, (niet koken) zijn onmisbaar in talrijke bereidingen
zoals salades, vis, wild, kip en ander gevogelte.
- Ook geschikt om het parfumeren van zoete sauzen, nagerechten, cocktails,
fruitsalades en dranken.
- Inmaken van vis.
- Een thee met citroenmelisse helpt de spijsvertering.
Citroenverbena
(Lippia citriodora)
- De blaadjes hebben een sterke, zuivere citroengeur. In alle gerechten
die citroen vragen kunnen enkele blaadjes worden toegevoegd.
- Zeer geschikt voor vissauzen, citroenlikeur, zelfgemaakt ijs, geleien,
nagerechten, cakes, en ook in thee, dit voor een goede spijsvertering.
Dille
(Anecthum graveolens)
- In Egyptische boeken wordt dille nog geneeskracht toegekend, men spreekt
zelfs over een slaapverwekkende uitwerking wanneer men de zaadjes eet.
- Wij gebruiken het gedroogd of vers voor soepen, groenten, dressings,
vis en salades.

Dragon
(Artemisia dracunculus)
- Wij hebben het hier over de Franse dragon, een ander soort is de Russische
maar die is lang niet zo goed van smaak, is meer flets.
- Een speciale, aparte smaak iets van licht zoet en bitter tegelijkertijd.
- Geeft een uitgelezen smaak aan azijn en likeur.
- Verse dragon wordt fijn gesneden en toegevoegd aan soepen, groenteschotels,
stoofgerechten, sauzen, dressings, salades, eiergerechten, kip, vis,
vlees en schaaldieren.
- Ook onmisbaar bij een heerlijke béarnaise, choron of tartaarsaus.
Egyptische ui
(Allium cepa)
- Lijkt sterk op de gewone ui. Zowel de stengels als de jonge knolletjes
worden gebruikt.
- De kleine uitjes worden meestal gebruikt om op te zetten in azijn.
Fijn gehakt, in soepen, sauzen, salades, magere kaas, yoghurt, eieren.
Engelwortel
(Angelica archangelica)
- Zoete stengel en bladeren. De stengel, ook Angelica genoemd, wordt
als gekonfijt fruit gebruikt in cake, pudding en als versiering. De
jonge bladeren in conserven en fruit of als siroop.
- De engelwortel wordt ook veel gebruikt bij het maken van likeur of
meegekookt met zuur fruit om de zure smaak te verminderen. (Rabarber,
kruisbessen, noordkrieken, pruimen)

Gember
(Zinigiber officiale)
- Zijn wortels van een tropische plant afkomstig uit eerst China en
later ook uit Bengalen, Indonesië, Jamaica en West-Afrika. Heeft een
prikkelende smaak. In de handel vind je de gemberwortel vers, gedroogd,
gekonfijt alsook in poedervorm.
- Het wordt gebruikt in soepen, sauzen, groenten en voor alle mogelijke
bakgerechten en desserts.
- Is ook een vast ingrediënt bij de bereiding van likeur en bier.
- Ook gekonfijte gember doet het goed bij tal van gerechten.
- Wordt ook nog gebruikt in de medische wereld.

Goudsbloem
(Calendula officinalis)
- Veelgebruikt in de geneeskunde en cosmetica.
- In de keuken wordt de bloem gebruikt in bereidingen met rijst, eieren,
vlees, vis, melkbereidingen, cakes, fruitsalades, magere kaas en yoghurt.
Zie ook onder eetbare bloemen.

Hickory - salt
- Ook wel gewoon rookzout genoemd, verkrijgbaar in de speciaalzaak.
- Het zout smaakt naar de rook van een bepaalde houtsoort en heeft dezelfde
graad van zoutheid als zeezout.

Hysop
(Hysopus officinalis)
- Hier vinden we 3 variëteiten: wit, roze en blauw.
- De kleine blaadjes hebben een bittere, muntachtige smaak. Gebruik
met mate.
- Kan ook ter vervanging dienen van bonenkruid.
- Is ook één van de ingrediënten van chartreuselikeur.

Kamille
(Anthemis nobilis)
- Bloemetjes van de Kamilleplant zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar
in de handel.
- De kamillethee is van oudsher bekend om haar heilzame werking bij
ontstekingen in de mond en vooral bij verkoudheden.
Kaneel
(Cinnamomum zeylanicum)
- Men onderscheidt 2 soorten, Ceylon- en Javakaneel. De Ceylonkaneel
is de beste, heeft een aromatische geur is lichtbruin tot geel van kleur.
De Javakaneel is roodbruin. Kaneel is de gedroogde binnenbast van de
kaneelstruik.
- Te gebruiken in gebak en melkdesserten.
- Is ook een onderdeel van de befaamde kerriepoeder.
- Wordt ook veel gebruikt in likeur, olie( een etherische olie voor
de genotsmiddelenindustrie), farmacie en de parfumindustrie.

Kervel
(Anthriscus cerefolium)
- Moeilijk te beschrijven, een subtiele anijsachtige smaak. Gebruik
er veel van bij het koken maar voeg pas tegen het einde toe.
- Als soep een hoogstandje maar ook bij vis, gehakt, magere kaas, yoghurt,
dressings, aardappelbereidingen en salades.

Kerrie
- Kerrie is een samenstelling van kruiden, het aroma is afhankelijk
van de samenstelling van het mengsel. Meest gebruikte kruiden zijn:
Spaanse peper, koriander, gember, karwij, kruidnagel en kurkuma. (zorgt
voor de mooie gele kleur)
- Kerrie wordt gebruikt in soepen, sauzen, vlees, gevogelte, peulvruchten,
fruit en rijstgerechten.

Kleine brandnetel
(Urtica urens)
- Bevat een ontzettende rijkdom aan mineralen en vitaminen.
- Gebruik bij voorkeur jonge brandneteltopjes en let erop dat je handschoenen
aantrekt!
- Als soep, eiergerechten in zoute pannenkoeken en als toemaatje in
prinsesboontjes of doperwten! (denk aan de mineralen en vitaminen!)
Of wil je liever thee?

Knoflook
(Allium sativum)
- Is familie van de ui, de sjalot, de bieslook en behoren tot de lelieachtigen.
Niet iedereen is weg van zijn geur of smaak maar wat een weldoener voor
lichaam en geest!
- In de Oriënt, Zuid-Europa en zelfs in de Franse keuken is knoflook
niet weg te denken.
- Verlaagt de bloeddruk, gaat aderverkalking tegen, versterkt de longen,
houdt maag- en darmflora in optimale conditie en houdt langer jong!!!
- Bij lams of schapenvlees, salades, maar ook in de soep of in spaghettisaus
komt dit teentje tot zijn recht.
- Wordt fijn gesneden of geperst.
- Gebruik ze regelmatig en met mate, zo laat je de dokter buiten de
deur!

Koriander
(Coriandrum sativum)
- De blaadjes smaken bitter, de zaadjes hebben een kruidige appelsiensmaak.
- De blaadjes worden veel gebruikt in de Oosterse keuken, ook bij lams,
gehakt, varkens- en andere vleesgerechten smaakt het heerlijk wel opletten
met de hoeveelheid.
- De zaadjes worden gebruikt als aroma bij sommige likeuren en is onmisbaar
in kerriepoeder.
- Koriander is ook goed voor de spijsvertering.

Kruidnagel
- Gedroogde bloemknopjes van de kruidnagelboom.
- Kruidnagels zijn zowel gemalen als ongemalen in de handel verkrijgbaar.
Kruidnagel van goede kwaliteit zinkt altijd, blijft hij boven drijven
dan werd de olie eruit getrokken. (Kruidnagelolie) Ze vormen een onderdeel
van vele kruidenmengsels.
- Te gebruiken in marinades, vruchtensappen, warme wijn, sommige groenten
zoals zuurkool of rode kool.
Laurier
(Laurus nobilis)
- Het blad is sterker van smaak wanneer het is gedroogd.
- Geeft een uitgelezen smaak aan soepen, marinades, stoofpotjes, sauzen.
- Is ook één van de ingrediënten van het befaamde bouquet garni.

Lavas
(Levisticum officinale)
- Beter bekend als maggikruid.
- De blaadjes kunnen worden gedroogd en de wortel gestoofd. Is nagenoeg
in ieder recept te verwerken, ook in vegetarische gerechten.
- Vers gesnipperde blaadjes doen het ook wonderwel als broodbeleg.
- De jonge stengel is hol en heeft een lichte anijssmaak maar je ontdekt
ook een lichte peterselie- en seldersmaak in lavas.

Lievevrouwebedstro
(Asperula odorata of Galium odoratum)
- Een blad met witte strervormige bloemetjes.
- Parfum voor roomijs, sorbets, fruitsalades, gebak, thee en soms ook
in vruchtensappen.

Lombok
- Indonesische naam voor de Spaanse peper. De rode vruchtwand is scherp,
de pitjes nog scherper.
- Wordt vooral gebruikt bij de bereiding van pikante gerechten en sambals.
- Rijk aan vitamine C.

Marjolein
(Origanum majorana)
- Zoetgeurend kruid, vindt zijn weg in de mediterrane keuken.
- De wilde marjolein is een plant met groene bladeren op een lange stengel
en is in de zomer paarsroze.
- Deze kruiden ook op het laatst toevoegen. Wordt veel gebruikt in combinatie
met tijm en knoflook.

Mierikswortel
(Armoracia rusticana)
- Een wortel die de smaakorganen erg prikkelt.
- Een plant die zich zeer gemakkelijk ontwikkelt, je vindt ze overal
in het wild.
- De jonge blaadjes zijn zeer geschikt voor soepen of salades.
- De wortel zelf wordt fijn gehakt en aangemaakt met zure room, aan
te raden bij gerookte vis.
- Kan ook verwerkt worden in dressings, mayonaise of in azijn.
- Rijk aan vitaminen, speciale smaak.

Oost-Indische Kers
(Tropaeolum majus)
- Is in principe een eetbare bloem! De ronde, platte bladeren hebben
een pittige smaak vergelijkbaar met waterkers.
- Veel gebruikt in de Indische keuken, waar de bladeren meestal worden
gevuld met zoete of hartige vulling. Soms ook in de olie zoals beignets.
Voor de bloem kijk onder eetbare bloemen.

Paardebloem
(Taraxacum officinale)
OOK BEKEND ALS MOLSLA.
- Zowel het blad als de stengels van jonge planten worden rauw gegeten
in salades.
- Goed voor de spijsvertering en is een bron van vitaminen.
- Ook goed voor de gal en de lever, werkt ook bloedzuiverend.

Peper, oorspronkelijk uit India.
- Er zijn drie soorten in de handel verkrijgbaar, ze zijn alle afkomstig
van dezelfde plant. We kennen, witte peper, zwarte peper en groene peper.
- Witte peper bestaat uit rijpe, gedroogde zaadjes en is verkrijgbaar
als hele korrels of gemalen.
- Zwarte peper is scherper dan de witte, het is de gedroogde onrijpe
vrucht.
- Groene peper bestaat uit de onrijpe vruchtjes en is beperkt houdbaar,
hebben een zachte pikante smaak.
- Opgelet!!! Cayennepeper of Spaanse peper is eigenlijk geen peper deze
wordt gemaakt van chili's.

Peterselie
( Petroselinum crispum)
- Wij onderscheiden hier 2 soorten, een heldergroen en een donker blad.
De donkere peterselie is sterker van smaak. Te gebruiken bij bijna alle
gerechten!
- Is zeer rijk aan vitaminen en absorbeert andere geuren, wekt de eetlust
op en bevordert de spijsvertering.
- Tip: eet een takje verse peterselie na een gerecht met knoflook!

Piment
- In piment vinden we geuren van nootmuskaat, kruidnagel en kaneel.
- Piment komt voor in korrels alsook gemalen, wordt gebruikt in marinades,
vlees, vis, salades en in desserten.
- Vindt ook zijn weg in de parfumwereld en bij aanmaak van sommige likeuren.
- Is ook als vervanging van peper heel geschikt.

Pimpernel
(Pimpinella saxifraga)
- Wij kennen de grote en kleine pimpernel.
- Wordt zeer veel gebruikt in de medisch wereld, het is een ideale vochtafdrijver
en helpt tegen gasvorming.
- In de keuken worden de blaadjes gebruikt in soepen, salades en bij
vis. De wortel gebruikt men voor thee.

Pistache
- Lichtgroene tot roze gekleurde noten, worden vooral gebruikt bij vleesvullingen,
worsten, paté en soepen.
- Ook bij gebak worden deze noten veel gebruikt of als zoute nootjes,
deze worden dan geroosterd.
- Zijn tamelijk prijzig omdat de pistachenoot maar om de twee jaar vruchten
draagt.

Rozemarijn
( Rosmarinus officinalis)
- Hier bestaan ook meerdere variëteiten, witte, roze en lichtblauwe
tot donkerblauwe bloem.
- Is te gebruiken bij de meeste vleesgerechten ook op de BBQ en in marinades
mag rozemarijn niet ontbreken. Is ook een ingrediënt van het befaamde
bouquet garni.
- Maak ook eens een kruidenazijn of kruidenolie!
- Rozemarijnsuiker is perfect als smaakmaker bij desserten en cakes.
- Wordt ook veel gebruikt bij het maken van likeur.

Saffraan
- Komt uit de stampers van een krokusachtige bloem(crocus sativus) meestal
uit Spanje, heeft een zoete en tegelijk een bittere smaak.
- Herkenbaar door zijn rode en gele draadjes.
- Bij veelvuldig gebruik is het een dure aangelegenheid want Saffraan
is zeer duur(ongeveer 85.000 bloemen heeft men nodig om 1 kg. saffraan
te krijgen!)Voordeel, je hebt er niet veel nodig.
- In de Spaanse keuken vindt je Saffraan in veel gerechten, van soepen
tot paella.

Salie
(Salvia officinalis)
- Hier bestaan ook meerdere variëteiten, de wit bloeiende, de roze,
de paarse, de bonte en de driekleurige salie.
- Is als mengeling met rozemarijn ideaal voor talrijke vleesbereidingen,
marinades, BBQ, deegwaren, gevogelte, kruidenazijn en kruidenolie.
- Goed voor de spijsvertering en doodt ziektekiemen, zeker gebruiken
in vette bereidingen.
- Rond de Middellandse Zee wordt veel salie gebruikt.
- Onmisbaar bij paling en andere vette vis.

Selderij
(Apium graveolens)
- Een sterk aromatisch heldergroen blad, en de zaadjes nogal pikant.
- De zaadjes worden gemalen en gebruikt als smaakmaker, denk maar aan
selderiezout dat niet is weg te denken bij een blokje kaas of een kom
soep.
- Het blad wordt gebruikt als garnering maar ook in stoofschotels, bouillons,
soepen en voor een heerlijke consommé.

Sjalot
(Ascalonia)
- Familie van de ui, groeien in bundeltjes, hebben een zeer sterke,
fijne geur.
- Te gebruiken in alle gerechten als vervanger van onze bekende ui.
- Onmisbaar in het bouquet garni en de befaamde béarnaise.

Steranijs
- Meer aromatischer dan de gewone anijs, zoet scherp en kruidig.
- We vinden steranijs voornamelijk in China, Jamaica en Japan, het is
de vrucht van een boom namelijk de magnolia.
- Wordt gebruikt in alle gerechten en dranken die een anijssmaakje vragen.
Sterkers
- Sterkers is een van de oudste kruiden die we kennen, pikant en verfrissend.
- Tegenwoordig wordt sterkers gekweekt in kleine bakjes. Is zeer gezond,
veel vitaminen en is caloriearm.
- Gebruik het eens als vervanger van peterselie doet het goed als garnering.
Tijm
(Thymus species)
- Tijm behoort tot de familie van de lipbloemigen. De plant wordt tot
ongeveer
40 centimeter hoog, heeft houterige takjes en kleine blaadjes.
- Heeft een sterke smaak en is dominant dus spaarzaam bij gebruik. Is
welkom bij de meeste gerechten zoals, stoofschotel, soepen, marinades,
Provençaalse sauzen enz.
- Ook bij de bouquet garni mag tijm niet ontbreken.
- Is ook een vast ingrediënt van de benedictinelikeur.
- Ook in de medische wereld veel gebruikt.
- Nog andere soorten zijn:
- de citroentijm, wordt meestal gebruikt in zoete bereidingen.
- witbloeiende tijm
- bonte tijm
- zilverbont
- thymus herba-baronne is te vergelijken met citroenverbena.
Tip: Leg een takje tijm bij de kaas en deze gaat niet schimmelen. 
Tong-Tsai
- Chinese, Indonesische gepekelde knoflook.
- Verkrijgbaar in potten, is onbeperkt houdbaar.

Vanille
- Is de gedroogde vrucht van de vanilleplant, de vruchten worden onrijp
geplukt en dan gedroogd. Bij het drogen wordt het vanillestokje zwart
en krijgt het zijn fijn aroma en typische smaak. Binnenin het stokje
vindt u kleine zaadjes, het vanillemerg, deze zijn ook zwart van kleur.
- Wordt gebruikt voor sommige likeuren, bonbons en melkbereidingen.
- Het vanillestokje kun je meermaals gebruiken en leg je het in suiker,
dan krijg je vanillesuiker.
- Tip: Laat het stokje heel of verwijder de zaadjes, zo voorkom je zwarte
stipjes in je bereiding.

Venkel
(Foeniculum vulgare)
- Men kent hier, zoete venkel en knolvenkel ook Florentijnse venkel
genoemd.
Heeft een licht anijsaroma. Bij de zoete venkel eet men alleen de stengels,
de bladeren worden gebruikt in visgerechten waar ze een uitgesproken
aroma achterlaten.
- De jonge knolvenkel(de bolvormige verdikking) wordt zowel rauw als
gekookt gegeten.
- De gedroogde zaadjes en de bloemschermen worden gebruikt bij de inmaak
van augurken, uitjes en haring.

Wijnruit
(Ruta graveolens)
- Zeer sterk van smaak geeft een exotisch tintje aan je gerechten zowel
voor soepen als vlees en vis. Opletten bij gebruik, niet overdrijven,
enkele blaadjes zijn al voldoende.

Zuring
(Rumex acetosa)
- Lijkt veel op spinazie, geeft een lichtzure smaak aan de gerechten.
- Gebruik de jonge blaadjes zowel in soepen, omeletten, sauzen en onmisbaar
bij paling in het groen. Let wel, niet te vaak gebruiken want zuring
bevat oxaalzuur.


|