Plugins
Realplayer real quick time windows media player plug in ins plugin plugins.Een plugin is een hulpprogramma voor je browser. Een plugin doet iets wat de browser zelf niet kan. Er zijn plugins voor video en geluid, maar ook voor allerlei andere zaken zoals het tonen van animaties, drie-dimensionale afbeeldingen etc. De plugins die je beslist moet hebben zijn:

plug ins flash Flash en Shockwave voor interactieve animatie.
mediaplayer quick time real player Windows Mediaspeler, QuickTime en RealPlayer voor audio (mp3, mov, wav...) en video (avi, mov, asf...).
acrobat reader Acrobat Reader voor PDF-bestanden en SVG voor Schaalbare illustraties.
acrobat reader Java voor Java-applets

Andere interessante plugins: MapGuide, Beatnik,
Klik hier om te zien welke van deze plugins je al hebt

Flash

De Flash player is de meest gebruikte plugin. Talloze sites maken er gebruik van omdat Flash ongekende mogelijkheden biedt voor animatie, interactie beeld en geluid. Deze plugin wordt al jaren met de programmatuur van je computer meegeleverd dus je hebt hem waarschijnlijk al. Maar je kan de nieuwste versie ophalen. De player installeert zich vanzelf. Het downloaden gaat redelijk snel, ook met een telefoonverbinding.

Klik hier om naar de downloadpagina te gaan.

plug-ins Naar boven


Shockwave

De Shockwave speler is de grote broer van Flash. De mogelijkheden op het gebied van animatie, interactie en geluid zijn bijna grenzeloos. De plugin heb je voor het web nog niet zo vaak nodig, maar de stand alone speler is de meest gebruikte voor multi media presentaties.

Klik hier om naar de downloadpagina te gaan.

plug-ins Naar boven


QuickTime

Apple's QuickTime is net als de Mediaspeler van Windows en de RealPlayer van Real Networks een programma en tevens een plugin waarmee je audio en video kunt afspelen. QuikTime bevat een ingebouwde midi-synthesiser, gebaseerd op Roland's Sound Canvas. Deze synthesiser is een goed alternatief voor geluidskaarten met slecht klinkende midi-instrumenten. QuickTime is gratis te downloaden en installeert zich zelf.

Het downloaden kan via een telefoonverbinding wel een tijdje duren, 20 tot 30 minuten met een 56k modem en langer met tragere modems, maar het is beslist de moeite waard. Je kan het best 's avonds heel laat downloaden vanwege de telefoonkosten en vanwege het feit dat het dan rustig is op het internet waardoor het downloaden sneller gaat. Meestal moet je na het downloaden herstarten.

Klik hier om naar de downloadpagina te gaan.

plug-ins Naar boven

RealPlayer

De Realplayer is net als de Mediaspeler van Windows en QuickTime van Apple een programma en tevens een plugin waarmee je audio en video kunt afspelen. Hij is nodig voor onder andere het tv-journaal en het radioprogramma van de Wereldomroep. De RealPlayer is gratis te downloaden en installeert zich vanzelf.

Downloaden:
Als je klikt op de rode link verderop in deze tekst, kom je op een Nederlandstalige pagina. Scroll eventueel een klein stukje naar beneden en je ziet aan de rechterkant onder de knop "download nu" het volgende staan: "Download alleen de gratis RealPlayer", klik hierop. Je komt dan op een pagina waarop het downloaden automatisch begint.

Klik hier om naar de download-pagina te gaan

Let op: soms komt er 'n pop-up venster met reclame, die moet je gewoon uitklikken!

plug-ins Naar boven


Windows Mediaspeler


De Windows Mediaspeler wordt standaard meegeleverd met Windows. Je kunt de nieuwste versie voor Windows of Apple hier downloaden en automatisch laten installeren.
Een mozilla-plugin voor Unix/Linux kan je hier downloaden
plug-ins Naar boven


Acrobat Reader


Acrobat Reader leest pdf-bestanden en is de bekendste documenten-lezer. De achterliggende gedachte van pdf (portable document format oftewel: overdraagbaar documentformaat) is de realisatie van het papierloze kantoor. Je kan met een PDF-bestand een volledige handleiding aanbieden bij software bijvoorbeeld, zonder dat je drukkosten hoeft te maken. En wil je toch een gedrukte versie van de handleiding dan kan iedereen 'n pdf-bestand zonder problemen afdrukken. Met goed resultaat, zelfs op de goedkoopste printer! Het pdf-fotmaat is van Adobe (dat zijn die van PhotoShop) en is zo goed dat zo'n bestand zelfs gebruikt kan worden voor professioneel drukwerk. Dan moet zo'n bestand wel in een heel hoge resolutie, oftewel met zeer gedetailleerde foto's, worden aangemaakt. De voordelen van pdf zijn:

* pdf-bestanden kunnen heel klein gemaakt worden, dus uitstekend te gebruiken voor het internet.
* pdf-bestanden zijn schaalbaar, dat geldt vooral voor tekst en de zogenaamde vector-tekeningen.. Probeer maar uit; vergroot de afbeelding van een pdf-bestand en je zult zien dat teksten altijd scherp blijven. Met foto's is dit niet altijd het geval, dat hangt af van de reolutie van het bestand.
* pdf is platform-onafhankelijk: Het maakt niet uit of je zo'n bestand op een Windows-pc, een Mac of een unix-machine bekijkt.

Heel veel grote bedrijven laten hun papieren documenten omzetten in pdf-bestanden. Die kun je dan via intranet of internet overal ter wereld bekijken. Op archiefkasten en dure kantoorruimten kan dan bespaard worden.

De zon gaat voor niets op, maar dan ook alleen de zon. De 'Acrobat Reader' is gratis, maar het programma 'Acrobat' dat nodig is om een pdf-bestand te maken, moet je voor veel geld kopen! Dus hoe meer mensen de gratis Acrobat Reader gebruiken des te meer bedrijven er komen die er pdf-bestanden voor maken met het dure Acrobat. Overigens kan je met het programma Acrobat een pdf-bestand naar hartelust veranderen.

Het downloaden van Acrobat Reader duurt wel even als je via een modem bent verbonden met internet maar, is zeker de moeite waard!

Download Acrobat Reader
plug-ins Naar bovenJava
Veel spelletjes maken gebruik van Java. Dit was een standaard onderdeel van de meeste browsers zoals Internet Explorer -Java dient in die browser ingeschakeld te zijn. Java inschakelen in Internet Explorer:
 • Start Internet Explorer op.
 • Klik op Extra bovenin de balk.
 • Kies Internet Opties.
 • Kies het tabblad beveiliging.
  Hier zie je waarschijnlijk dat de beveiliging op HOOG staat, zet dit terug naar NORMAAL.
 • Klik op Toepassen en dan op OK
 • Sluit Internet Explorer en start deze opnieuw op.
Mocht Java na het terug zetten van de beveiliging niet werken, dan heb je helemaal geen Java op je pc ge´nstalleerd staan. Dit is bij de nieuwste browsers het geval.
Java wordt op veel internetsites gebruikt, het kan dan ook zijn dat je vaak grijze vlakken ziet of dat spellen niet werken. We raden je dan ook aan Java te downloaden Hoe kun je aan Java komen:
 • Als je Windows XP hebt en Internet Explorer 6.x dan zit daar standaard geen Java in. Dit kun je downloaden doormiddel van de updates bij Microsoft. Deze updates zijn gratis. Updates downloaden is altijd verstandig. Updates zijn een software (programma) verbeteringen en soms ook extra beveiligingen.
  Hier is de link waar je de updates voor Windows XP en Internet Explorer kunt downloaden:
  http://v4.windowsupdate.microsoft.com/nl/default.asp
  Volg de instructies op die op je scherm verschijnen.
   
 • Voor alle andere browsers ga je naar de speciala java-website van Sun. Sun is de uitvinder van Java.
  Download Java voor alle browsers
plug-ins Naar boven

Adobe Scalable Vector Graphics Viewer
De Adobe« SVG Viewer is een insteekmodule die jouw webbrowser gebruikt voor SVG, dat zijn schaalbare vector illustraties.
Download SVG Viewer

MapGuide

De MapGuide plugin van Autodesk (die van het beroemde Autocad) biedt geavanceerde mogelijkheden om landkaarten te bekijken. Klik hier voor de download-pagina

plug-ins Naar boven


Beatnik


Beatnik is een plugin waarmee je geluidsbestanden kunt afspelen. Net als Apple's QuickTime bevat Beatnik een ingebouwde midi-synthesiser. Deze synthesiser is een uitstekend alternatief voor geluidskaarten met slecht klinkende midi-instrumenten. Maar pas op: Beatnik en QuickTime van Apple zitten elkaar nog al eens in de weg. De laatst ge´nstalleerde van deze twee wordt de afspeler van een aantal geluids-formaten en zet de ander (gedeeltelijk) buiten spel. Voor de gemiddelde surfer brengt dit ongewenste resultaten met zich mee, zij kunnen beter alleen gebruik maken van QuickTime. Beatnik biedt wel veel meer mogelijkheden op geluidsgebied en is beslist de moeite waard. Dus als je niet bang bent voor het instellen van de "voorkeuren" van je plugins is downloaden aan te bevelen. Beatnik is gratis te downloaden en installeert zich zelf.
Het downloaden kan via een telefoonverbinding wel een tijdje duren, 20 tot 30 minuten met een 56k modem en langer met tragere modems. Je kan het best 's avonds heel laat downloaden vanwege de telefoonkosten en vanwege het feit dat het dan rustig is op het internet waardoor het downloaden sneller gaat. Meestal moet je na het downloaden herstarten.

Klik hier om naar de downloadpagina te gaan.

plug-ins Naar boven
Google


ę Webdesign StudioWitte | plugin plugins