Fornuis winkels en prijzen.

FornuisWebwinkels en
wetenswaardigheden over
het fornuis.

Heb je een fornuis nodig, maar kun je niet goed inschatten wat het dan ongeveer zal kosten? Voor ongeveer 300 euro koop je al een fornuis met bijvoorbeeld 4 gaspitten en een oven. Een groter, luxer fornuis koop je vanaf ongeveer 1000 euro. Bij zo'n fornuis mag je dan wel 5 of 6 gaspitten verwachten, een oven met meer mogelijkheden en een luxe afwerking van het fornuis.Het fornuis
In de loop van de 19de eeuw werd het koken op open vuur en schouw geleidelijk aan vervangen door gietijzeren kachels en fornuizen. In 1840 kwam de Fransman J.B. Godin met het eerste gietijzeren fornuis op de markt. Aanvankelijk werden hout en turf en vanaf de tweede helft van de 19de eeuw steeds vaker steenkool gestookt. Later, in de 20e eeuw wordt er gebruik gemaakt van gas en electriciteit.

Het AGA-fornuis
Het AGA fornuis bestaat reeds sinds 1922 en werd voor het eerst in Zweden gemaakt. De uitvinder, is Gustaaf Dalén een Zweeds fysicus, hij had voor het eerst in de geschiedenis een fornuis bedacht: het AGA-fornuis. Dit fornuis werd volledig thermostatisch geregeld, was super veilig, en zorgde voor de productie van warm water. Het was volledig vervaardigd van veredeld gietijzer.

Het bijzondere van de AGA Cooker is het warmte-accumulatie-patent, dat alle warmte van een relatief kleine warmtebron opslaat in de gietijzeren kern. Deze kern houdt de warmte vast en geeft deze door aan de ovens en kookplaten. De warmte is gematigder dan de directe hitte van elektrische elementen of gasvlammen van de meeste andere ovens. Hierdoor blijft er meer vocht, smaak en textuur bewaart. Er is dus tijdens het koken en bakken een enorme hoeveelheid warmte beschikbaar waardoor snellere en betere resultaten worden behaald dan met andere fornuizen.

Een andere bijzonderheid is de afwezigheid van bedieningsknoppen (en dat in deze tijd!). Dit betekent dat u niet de temperatuur van de oven kiest, maar kiest voor een oven met de juiste temperatuur. Elke oven heeft dus een eigen functie/temperatuur.
Een AGA is eigenlijk een soort gaskachel. De binnenkern word constant thermosstatisch op temperatuur gehouden (gem. 250°c). Tussen de binnenkern en de buitenkant zitten warmtebruggen om de geleiding zoveel mogelijk te beperken. Tevens word het fornuis afgevuld met ±300 ltr. Vermiculite isolatiekorrels. Dit alles om de warmte zoveel mogelijk in het toestel te houden. De kookplaten zijn om dezelfde reden voorzien van isolatiedeksels.


Koken op de AGA
Het AGA-fornuis heeft altijd maar 2 kookplaten. Links de heetste plaat voor het aan de kook brengen van groentes e.d en het braden van vlees/vis. Rechts de sudderplaat voor het rustigere werk. Het idee van het AGA fornuis is als volgt; alles wat gekookt moet worden wordt op de linkerplaat aan de kook gebracht; bijvoorbeeld aardappelen. Zodra het kookt (ca 2-3 min.) giet u het water af en zet u de pan met aardappelen, dus zonder water, in de kookoven. Het effect is dat de groenten en aardappelen in het zelfde tempo doorgaren, als op de kookplaat, maar omdat de temperatuur onder de kooktemperatuur ligt zal de structuur van de gerechten niet ‘verkoken’ en zal er evenmin iets aanbranden. Ook overschrijden van de kooktijd met b.v. een uur heeft geen noemenswaardig effect. De aardappelen behouden hun structuur en mooie kleur. Dus het beperkte aantal kookplaten wordt ruimschoots gecompenseerd door gebruik te maken van de ovens. De sudderplaat wordt gebruikt voor dingen die niet in de oven kunnen omdat er b.v. constant in geroerd moet worden. Ook voor pannenkoeken bakken, rechtstreeks op de plaat!, is deze sudderplaat ideaal van temperatuur.

Uitleg over koken met behulp van inductie
Koken met behulp van inductie is begin jaren 50 van de vorige eeuw ontwikkeld. Lees hier hoe het werkt.

Kookplaten
Diverse soorten kookplaten worden in dit artikel van de Volkskrant besproken.

Koken en energieverbruik.
Koken kost energie, en energiegebruik belast het milieu. In het algemeen kost koken op gas minder energie dan koken met elektra. Kookt u elektrisch, dan verbruikt u met inductie kookplaten en quickterm kookplaten de minste elektriciteit.

Zie ook rubrieken: keuken, fornuis, koelkast

Veiligheids-tip:
Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten van het fornuis. Zo blijven potten en pannen buiten het bereik van kinderhandjes!

Google


aga fornuiss winkels prijzen
© Webdesign Studio Witte