ADSL en Kabel
ADSL en Kabel zijn de belangrijkste technieken die worden gebruikt voor een snelle Breedbandverbinding met het internet.

ADSL
De afkorting ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. Het is een standaard voor een digitale technologie die snellere datacommunicatie over een telefoonlijn van koperdraad toelaat. Daar de data-overdracht bij de ADSL-technologie sneller is dan bij het conventionele analoge internet-modem noemen we dit ook wel een breedbandtechnologie.


ADSL maakt het mogelijk om een (snelle) breedbandverbinding tot stand te brengen tussen twee telefoonaansluitingen via het bestaande telefonienetwerk. Met ADSL is de snelheid waarmee een internetgebruiker data kan ontvangen (downstream) groter dan de snelheid waarmee diezelfde gebruiker data kan versturen (upstream). Vandaar het woord "Asymmetrisch" in de afkorting ADSL.

ADSL is inmiddels een grote concurrent van de zeer snelle kabeltechniek geworden.

Kabel
Sinds 1998 is het kabeltelevisienetwerk niet meer alleen in gebruik voor televisie maar wordt het ook gebruikt voor een verbinding met internet. Een kabelnetwerk is gemaakt van glasvezel. Een internetverbinding via glasvezel is de snelste verbinding die er is. De huidige glasvezelkabels zijn bedoeld voor snelheden van 1.000.000 kilobit per seconde (ofwel 1 gigabit per seconde). Dat is 50 keer sneller dan ADSL2+. Voor huishoudens wordt deze snelheid meestal teruggebracht tot 10 megabit (ofwel 10.000 kilobit per seconde) of 100 megabit omdat er nog maar erg weinig diensten bestaan die zo'n grote snelheden nodig hebben.

Verschil ADSL en kabel
Er is een groot verschil tussen kabel en ADSL. Als je kabel neemt, deel je de verbinding met de wijkcentrale met een aantal buren. In het verleden werd geklaagd over de zakkende snelheid zodra de buren ook het internet opgingen. Die problemen behoren volgens de providers tot het verleden.

Op de meeste kabelnetwerken is doorgaans maar één internetprovider actief, je hebt daar dus geen enkele keuzevrijheid. ADSL gaat via de telefoonlijn en die deel je niet met anderen.
Nadeel van ADSL is weer dat je niet verder dan zo’n 4 kilometer van de wijkcentrale mag wonen, want daarna wordt het signaal te zwak.

Ook heeft ADSL een theoretische maximumsnelheid van 8 Mbps. Dat lijkt nu nog snel genoeg, maar de beperking was voor KPN reden om bij de minister aan te dringen op de vervanging van de koperen telefoonlijnen door glasvezel, dat meer (en snellere) mogelijkheden biedt. Kabel heeft in principe een veel grotere bandbreedte, maar de snelheid blijkt in de praktijk nogal te variëren, aangezien de bandbreedte gedeeld moet worden met andere gebruikers.

Het telefoonnetwerk dat voor ADSL gebruikt wordt, wordt beheerd door KPN. Die is verplicht concurrenten toegang te verlenen tot dat netwerk zodat die ook ADSL kunnen aanbieden. Je hebt daar dus wel keuzevrijheid.

Inmiddels is er ADSL 2+ dat snelheden mogelijk maakt tot en met 24 Mbit/s.

Internet via ADSL of kabel?
Zowel ADSL en Kabel zijn volwassen technieken die niet veel voor elkaar onderdoen. Bij de keuze voor een internetverbinding kun je dan ook beter afgaan op de prijzen van de internetproviders en de geboden extra's zoals gratis telefoonverbinding en "tv-on-demand' (internet televisie) etc. De meeste providers bieden bij een internet-pakket ook een eigen email-adres en ruimte voor een homepage of website. Let vooral ook op de snelheid van de verbinding, die bij een internet-pakket hoort. Voor het bekijken van video en het beluisteren van muziek op internet heb je minimaal een snelheid van 768 Kbit/s (downstream) nodig, maar beter is een snelheid van 1024 Kbit/s.

Google


Meer over de ADSL-techniek vind je hier

Meer over de Kabel-techniek vind je hier

Zie ook de rubriek: internet | webhosting
adsl
ADSL kabel