Webhosting



Wat is webhosting?
Het Internet is een groot openbaar en internationaal netwerk van computernetwerken. Het World Wide Web is het gedeelte van het internet dat met een webbrowser bekeken kan worden. De computers die de webpagina's over het World Wide Web versturen zijn de webservers. Die webservers staan opgesteld bij webhosters, hun computers (webservers) zijn rechtstreeks op het internet aangesloten. Je hebt dus een webhoster nodig als je een website 'op het web wilt zetten'. De webserver verstuurt op verzoek de webpagina's naar andere met het internet verbonden computers (servers). Een hosting provider is hetzelfde als een webhoster of internet provider. Webhosting is het aanbieden van ruimte op een webserver. (Host is engels voor gastheer, een hostingprovider is in feite gastheer voor uw website. )



Webhosting: Gratis of Betaald?
Gratis webhosting is eigenlijk alleen een optie voor wie webdesign als hobby heeft. Wil je professioneel vertegenwoordigd zijn op het web dan kies je voor betaalde webhosting.

Kies de webhosting die is afgestemd op je behoefte!
Om het juiste webhosting-pakket te kunnen kiezen houd je rekening met het volgende:

• De grootte van je site.
Elk webhosting-pakket biedt een bepaalde hoeveelheid megabytes (MB) schijfruimte waar u bestanden kunt opslaan.

• Dataverkeer
Dit is de hoeveelheid data die uw website genereert. Zowel inkomend verkeer (een verzoek van een bezoeker om een pagina) als uitgaand verkeer (het versturen van een pagina naar de bezoeker). Als je webbestanden veel geheugen in beslag nemen heb je veel dataverkeer nodig. Dataverkeer wordt gemeten in gigabytes (GB). Elk webhosting-pakket biedt een bepaalde hoeveelheid megabytes dataverkeer. Dataverkeer is duur, de grotere webhosting-bedrijven kunnen het doorgaans goedkoper aanbieden dan de kleinere.

• Bandbreedte
Bandbreedte is de capaciteit van een netwerk, in bits per seconde, gemeten naar de hoeveelheid dataverkeer die binnen een bepaalde tijd kan worden vervoerd. Bandbreedte speelt dus een grote rol bij het transporteren van grote hoeveelheden data in korte tijd, bijvoorbeeld in het geval van streaming video en audio-bestanden. Bandbreedte is duur, de grotere webhosting-bedrijven kunnen het doorgaans goedkoper aanbieden dan de kleinere.

• E-mail
Onder e-mail verstaan we meestal de traditionele “pop3-inboxes”. U gebruikt een programma om in te loggen en uw e-mail te ontvangen en te versturen. Elke gebruikersnaam en wachtwoord komt normaal gesproken overeen met één account. Andere vormen van e-mail zijn: forwarding, aliassen, autoresponders of webmail.

• Domeinnaam
Een domeinnaam is een internetadres. Met behulp van dit adres is je website voor andere webgebruikers te vinden. Bijvoorbeeld www.apporte.nl. Sommige webhosters verkopen een hostingpakket inclusief domeinnaam, bij andere hosts moet u die er apart bij kopen (registreren).

• Database
Een database is een verzameling gedigitaliseerde gegevens. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het opslaan van dynamische content. De bekendste databases zijn MySQL en Access. Bij veel webhosting pakketten is tegenwoordig het gebruik van een database inbegrepen.

• Scripts
Scripts zijn programa's die door de webserver worden uitgevoerd. Scripts worden voor diverse zaken gebruikt, bijvoorbeeld om webwinkels te runnen, databases te benaderen of om e-mail lijsten aan te maken. De bekendste script-talen zijn ASP en PHP. Bij veel webhosting pakketten is tegenwoordig het gebruik van (eigen) scrips inbegrepen.

• Windows of Linux?
De meeste hostingproviders gebruiken servers met een Linux operating system. Kies hiervoor als je gebruik wilt maken van PHP en MySQL. Wil je gebruik maken van Frontpage en ASP, dan is Windows het aangewezen platform. Windows webhosting is wel wat duurder.

• Dedicated Hosting of Shared hosting?
Bij Dedicated Hosting heb je de beschikking over een eigen server, en ligt het beheer van de software volledig in jouw handen. Je kunt daardoor zelf kiezen welke programmatuur je wilt installeren op het vooraf geïnstalleerde besturingssysteem.
Bij shared hosting worden de webbestanden van meerdere website-eigenaren op één server gezet. Het beheer van de server is in handen van de webhoster.
Webbestanden (pagina's afbeeldingen, etc.) zet je met behulp van een FTP-programma vanaf jouw computer over op een webserver.

Wat is een acces provider?
Om zelf toegang tot het World Wide Web te krijgen heb je ook nog een andere provider nodig: de acces provider. Acces is engels voor toegang. Acces providers bieden diverse toegangsmogelijkheden. Je kunt via het telefoonnetwerk, adsl-netwerk, een T1 verbinding of via een kabelnetwerk verbonden worden met het internet. Veel acces providers zijn tevens hosting provider.

Wat is een ISP?
Een ISP (Internet Service Provider) biedt internetdiensten aan zoals webhosting en/of webacces.webhosting

HostWise
HostWise verschaft je onafhankelijk informatie over allerlei verschillende aspecten van hosting. Tevens staan er op de website veel relevante links en tips. Natuurlijk kun je ook een kijkje nemen op de "aanbiedingen-sectie". HostWise biedt zelf geen webhosting aan.

Webhosters
Webhosters.nl geeft onpartijdig webhostingadvies. Met meer dan 3170 virtuele, 990 dedicated en 705 co-located hosting pakketten van 1143 verschillende Nederlandse webhosting bedrijven in hun database kunnen zij je een zeer volledig overzicht geven. Zij bieden zelf geen webhosting aan.

Webhosting talk.
Webhostingtalk.nl is een discussie forum voor webhosters, door webhosters.

Zie ook:
Dataverkeer, Bandbreedte, Kabel/ADSL, Internet en Webdesign. webhosting



Google


webhosting









© Webdesign Studio Witte Eindhoven
Webhosting - internet provider.