Aannemer

Aannemer bouw huizenbouw.


Een aannemer voert de feitelijke bouwwerkzaamheden aan uw woning uit. Omdat hier zoveel verschillende aspecten aan zitten, is het belangrijk om de aannemer waar u mee in zee gaat zorgvuldig te kiezen. Niet voor niets komen er bij Vereniging Eigen Huis veel vragen en klachten binnen over de kosten, de kwaliteit van het werk, de tijdsduur of het gebruik van verkeerde materialen.
Een paar handige tips bij de keuze voor een aannemer:

Vraag referenties op en informeer bij de bewoners hiervan.

Informeer bij de dienst Bouw- en Woningtoezicht naar de aannemer.

Waar je ook woont, Amsterdam, Maastricht of Utrecht; een aannemer uit de buurt heeft veel voordelen. Hij is vaak goed op de hoogte van de plaatselijke omstandigheden en voorschriften.

Dat een aannemer aangesloten is bij een beroepsorganisatie geeft geen garantie voor kwaliteit. Wel is het een voordeel dat u bij moeilijkheden kunt proberen de aannemer via zijn organisatie aan te spreken.

Teken een (model)overeenkomst. Dan staat u sterk en weet zowel de aannemer als u welke afspraken er zijn gemaakt. Zet in de overeenkomst in elk geval hoe lang de werkzaamheden gaan duren en wat de kosten zijn.

Vraag altijd een kosteloze en vrijblijvende offerte op bij meerdere aannemers, want prijzen kunnen behoorlijk verschillen. Dan kunt u ook op basis van de prijs een keuze maken

Voorkom meningsverschillen en onverwachte rekeningen:

Zorg dat je eventuele aanvullende mondelinge afspraken op schrift krijgt. Vaak gebeurt dit niet, wat voor veel problemen kan zorgen.

Zonder werkomschrijving, berekeningen en een duidelijke tekening, kan er geen behoorlijke begroting worden gemaakt. Ook weet u zonder tekening niet echt wat u kunt verwachten.

Ga nooit in zee met een aannemer die geen duidelijke werkomschrijvingen en tekeningen maakt.

Vermijd ‘stelposten’ in offertes en uw uiteindelijke overeenkomst. Is dit toch nodig, maak dan duidelijke afspraken over merken, types, materialen, kwaliteit en uitvoering om onverwachte rekeningen te voorkomen.

Als het gaat om een ingewikkelde verbouwing waarbij de omvang van bepaalde werkzaamheden niet te overzien is, moet er met ‘eenheidsprijzen’ worden gewerkt. Dit zijn bijvoorbeeld prijzen van een vierkante meter metselwerk, de uurkosten van de metselaar, de prijs voor een aangelegd stopcontact enz.

Mocht u een deel van de verbouwing zelf doen of zelf uitbesteden aan derden, overleg dit dan uitvoerig met de aannemer. Leg ook deze afspraken nauwkeurig vast op papier.
Zie ook: Huis, Hypotheek , architect, notaris aannemer
Google


Meer info vind je bij de Vereniging Eigen Huis. aannemer