The Beatles
The Beatles waren een Britse muziekgroep uit Liverpool. Ze gelden als de meeste succesvolle en invloedrijke band van de twintigste eeuw. Hun actieve tijd was gedurende de sixties. The Beatles werden gevormd door John Lennon, Paul McCartney, George Harrisson en Ringo Starr (Richard Starkey). George Martin wordt soms gezien als de vijfde Beatle, een titel die hij verdiende door zijn werk als producer van vrijwel alle Beatles platen.


De popgroep The Beatles ontstond uit de volgende groepen: The Quarry Men (1957), Johnny And The Moondogs (1959) en The Silver Beatles (1960). Onder de Naaam 'Beat Brothers', een idee van producent Bert Kaempfert, maakten ze als begeleidingsband van Tony Sheridan in 1961 in Hamburg hun eerste platenopname.

De carrière van de Beatles begon met de release van hun eerste eigen single 'Love me do' in 1962 en duurde voort tot 10 april 1970 toen Paul McCartney het uiteenvallen van de groep bekend maakte.

Beatles-leden John Lennon en Paul McCartney worden gerekend tot de belangrijkste liedjesschrijvers van de popmuziek. De reacties van hun tienerpubliek bereikten binnen korte tijd een hysterische omvang ('Beatlemania'). Niet alleen hun muziek maakte The Beatles beroemd maar ook hun voor die tijd lange haar. Menig tienerjongen volgde die haartrend en droeg een Beatle - kapsel, tot groot ongenoegen van de oudere generatie, die dit als 'rebels' en 'niet netjes' beschouwde.

Tijdens de tweede helft van hun carrière verrichtten The Beatles pionierswerk in de geluidsstudio, waarmee ze in bredere kring lof oogstten. Ook de lyrics werden beter en creatiever. Hun album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band uit 1967 geldt als een mijlpaal in de popgeschiedenis.

Hits
The Beatles hebben ruim zeven jaar lang, van 1963 tot 1970 de hiparade beheerst. Een greep uit hun vele hits:
She loves you, Love me do, I want to hold your hand, Can't buy me love, A hard day's night, I feel fine, Eight days a week, Ticket to ride, Help, Yesterday, We can work it out, Paperback writer, Penny Lane, All you need is love, Hello Goodbye, Hey Jude, Get back, Come together, Let it be en The long and winding road.

iTunes
Op moment van dit schrijven (28-07-2006) zijn de nummers van The Beatles nog niet verkrijgbaar via iTunes. Wel zijn de nummers op mp3 formaat legaal te downloaden bij: mp3.com

Beatles officiële website

Beatles fanclub Nederland

Beatles Boycot
Andere Tijden vond in het NAA unieke beelden van de Beatles in Nederland, nooit eerder uitgezonden. Verder een reportage over de verzwegen Beatle-boycot van de NCRV.

Beatles Radio
Een site geheel gewijd aan de Beatles - voor de liefhebber dus. Klik hier om de zender te horen (hij wordt afgespeeld via de Windows Mediaplayer op de Apporte hoofdpagina).

Bezoekers van deze pagina bezoeken ook:
Bianca Ryan | muziek | mp3-spelermp3
Beatles.
© Webdesign Studio Witte