DataverkeerEr wordt in twee gevallen gesproken van dataverkeer:

1. Als het gaat om de hoeveelheid bytes die door jouw access-provider* naar jou over het web wordt getransporteerd zodat je websites kunt bekijken en bestanden kunt downloaden. De access-provider staat je bij jouw internet-abonnement slechts een bepaalde hoeveelheid toe, want dataverkeer is duur. Bij overschrijding van die hoeveelheid wordt f jouw toegang tot het internet tijdelijk afgesloten, f je moet bijbetalen. Als je veel grote bestanden bekijkt, beluistert of download, zoals videofilms en muziek, dan loop je het risico dat je moet bijbetalen. Omdat je doorgaans niet weet hoe groot de bestanden zijn van een website die je bezoekt is het lastig om dit dataverkeer-verbruik zelf in de gaten te houden. De access-provider doet dit wel en de meesten waarschuwen je tijdig als je teveel verbruikt.

2. Als het gaat om de hoeveelheid bytes die, door de hosting-provider** van jouw website, naar de bezoekers ervan wordt getransporteerd, zodat deze hem kunnen zien. Dataverkeer is duur. Hosting-providers hanteren daarom een limiet per maand. Als je die limiet overschrijdt moet je bijbetalen voor elke megabyte die je teveel verbruikt.Dataverkeer berekenen
Omdat je zelf kunt weten hoe groot de bestanden van jouw website zijn, is het goed mogelijk van te voren uit te rekenen bij hoeveel bezoeken aan jouw site de dataverkeerslimiet wordt overschreden. Met de calculator hieronder is het een fluitje van een cent! Je kunt de calculator ook gebruiken om erachter te komen hoe vaak n bestand, 'n filmpje bijvoorbeeld, bezocht/gedownload kan worden per gigabyte dataverkeer. Let wel op van welke limiet je uitgaat, die van de hosting-provider of die van de acces-provider!

Om de bestandsgrootte van een hele site te weten moet je de grootte van alle onderdelen van die site bijelkaar optellen; de html-bestanden, maar ook de gebruikte afbeeldingen, javascripts, wav's, etc.

Vul in het eerste veld de door jouw provider toegestane hoeveelheid dataverkeer in, geef aan of het megabytes zijn of gigabytes. Geef vervolgens de bestandsgrootte op in kilo- of megabytes en klik op "=".

Data Limiet : Bestandsgrootte = Max. aantal bezoeken

(type een punt in plaats van een komma.)
(De waarden kilobyte, megabyte en gigabyte worden gehanteerd volgens de standaard van de International Electrotechnical Commission)

Hosting-providers en access-providers bieden dus allebij een hoeveelheid dataverkeer en geven de toegestane hoeveelheid dataverkeer op per maand
. Het maximaal aantal bezoekers is dus k per maand!

N.B.
Het gebeurt nog al eens dat de term dataverkeer wordt verward met de term bandbreedte. Bandbreedte is het vermogen van een netwerk om een bepaalde hoeveelheid bits aan dataverkeer binnen een seconde te vervoeren. Klik hier voor info over en het berekenen van bandbreedte-verbruik.


*) De acces-provider is degene bij wie je een abonnement hebt om het internet op te kunnen.
**) De hosting-provider is degene bij wie je jouw website hebt ondergebracht.

Een hosting-provider is vaak ook access-provider.Zie ook: Bandbreedte | internet

Studio Witte Webdesign | dataverkeer