Magnetron

De magnetron

Webwinkels en wetenswaardigheden over
de magnetron.

Magnetron typen:
 • Standaard
  De eenvoudigste magnetron met alleen microgolfoven: je kan er mee ontdooien, opwarmen en koken.
 • Met grill
  De magnetron met grill zorgt ervoor dat de gerechten lekker krokant zijn.
 • Multifunctioneel
  Naast de grillfunctie beschikt dit type magnetron ook over hete luchtcirculatie. Het resultaat is dat u een heleboel gerechten op bijna elke wijze kunt klaarmaken.

Sluiting
Draaideur of klep.

Inhoud
Een magnetron met een inhoud van 15 à 20 liter volstaat als je enkel wat gerechten opwarmt. Wil je meerdere borden tegelijk opwarmen of bereiden, kies dan een magnetron met grotere inhoud. Let ook op de diameter van de draaischotel.

Bediening van de magnetron.
De meeste magnetrons zijn uitgerust met een elektronische bediening. Er worden doorgaans verschillende functies aan gekoppeld. Zo kan je het gerecht automatisch ontdooien, of bijvoorbeeld een heel kookproces laten doorvoeren (ontdooien, bakken en krokant maken).

Vermogen
Wil je enkel ontdooien dan is een magnetron met een vermogen tot 180W voldoende. Het hoge vermogen (meer dan 600W) dient dan weer om snel iets mee op te warmen.

Functies:

 • Krokant
  Wordt onder verschillende benamingen bij de diverse merken gebruikt: crisp, crust,... Het eten wordt op een speciale plaat gelegd die warmte in zich opneemt, waardoor alles lekker krokant wordt.
 • Quartz grill
  Supersnelle grillfunctie
 • Fuzzy controle
  Regelt de temperatuur van het gerecht tot op de graad. Zeer geschikt voor bjvoorbeeld deegbereiding. - Warmhouden Houdt het voedsel warm.
 • Gewichtsafhankelijke programma's
  Afhankelijk van het gewicht van het gerecht wordt door de microgolfoven automatisch een tijd bepaald.
 • Stomen
  Met behulp van een speciaal potje kan je stomen in bepaalde microgolfovens. Via de microgolven kan de bereiding zelfs 2x sneller gaan dan met een traditionele stoomkoker.

Emissie
De huidige magnetrons zijn uitgerust met een driedimensionaal systeem. Eetwaren hoeven daarom niet meer rond te draaien.

Kinderbeveiliging
Kinderbeveiliging is niet altijd aanwezig, is wel belangrijk.

De Magnetron
De magnetron als kooktoestel, is een uitvinding van dr. Percy Spencer die in 1945 patent aanvroeg op de toepassing van microgolven bij het koken nadat hij erin was geslaagd er popcorn mee te maken. (De magnetron is, zoals zovele andere producten, een resultaat van militair onderzoek.Elektrogolven van zeer hoge frequentie doen asymmetrische elektrische geladen moleculen zoals water, trillen en tegen andere moleculen –eiwitten, vetten, enzovoort – botsen en hun energie afdragen. Het water in het voedsel wordt verhit en verwarmt en verwarmt daardoor het voedsel zelf.

Omdat eletromagnetische stralen door organisch materiaal heengaan wordt het voedsel niet van de buitenkant naar binnen gaar maar gaart het in zijn geheel. In de praktijk kan de straling onregelmatig in het voedsel doordringen en moet het tot op het moment dat het de gewenste graad van gaarheid heeft verkregen eens of meerdere malen gedraaid worden.

Niet elke magnetron is even sterk. In professionele keukens staan beesten van machines die meer dan 3000 Watt ophoesten. Dit is voor de gewone consument niet voor handen. Ook de onderlinge verschillen van magnetrons geeft soms andere bereidingstijden. Het is goed om, voor dat je een magnetron aanschaft duidelijk voor je zelf op een rijtje zet wat je precies wil. Een nadeel van een magnetron kan zijn dat je geen bruiningsreactie krijgt. Dit in tegenstelling van een combimagnetron die dat weer wel kan.


Meer over de uitvinding van de magnetron:
inventionandtechnology.com


Zie ook rubrieken: keuken, fornuis, koelkast

Google


magnetron
© Webdesign Studio Witte